صادرات را برای ما تابو کردند/ لزوم حمایت از حقوق مصرفکنندگان
اقتصاد کوشان– اسماعیل خاتمیمقدم مدیرعامل شرکت گلا در گفتگو با اقتصاد کوشان با اشاره به اهمیت امنیت غذایی، گفت: متاسفانه در کشور ما ساختاری برای امنیت غذایی تعریف نشد، هرچند اخیرا گامهایی در این زمینه برداشته شد اما توفیقاتی حاصل نشده است. وی با بیان اینکه سه شاخص ایمنی محصول، قیمت یا قدرت خرید و […]
اقتصاد کوشان– اسماعیل خاتمیمقدم مدیرعامل شرکت گلا در گفتگو با اقتصاد کوشان با اشاره به اهمیت امنیت غذایی، گفت: متاسفانه در کشور ما ساختاری برای امنیت غذایی تعریف نشد، هرچند اخیرا گامهایی در این زمینه برداشته شد اما توفیقاتی حاصل نشده است.
وی با بیان اینکه سه شاخص ایمنی محصول، قیمت یا قدرت خرید و دسترسی با هم امنیت غذایی را میسازند. گفت: مجموعه غذای کشور ترکیبی از تولیدات صنعتی و غیرصنعتی است که ۳۰درصد از اقتصاد غذای خانوار از جنس مصرف صنعتی و ۷۰ درصد مصرف به لحاظ وزنی و ارزشی کالای غیرصنعتی است.
خاتمیمقدم با اشاره به اینکه از سه شاخص مورد نظر دو شاخص قطعا افت کرده و مسیر نزولی را طی میکند، بیان کرد: یک شاخص قطعا قدرت خرید است؛ رشد تورم بیش از قدرت خرید مردم شده است و این موضوع را میتوان در گروههای مختلف غذایی به عینه مشاهده کرد. شاخص بعدی ایمنی محصول است همچون خطرات بیولوژیک و این ستون از امنیت غذایی نیز دچار تهدید شده است.
وی با بیان اینکه محصولات صنعتی ارزشافزوده ایجاد میکند و درنتیجه قیمت آن نسبت به محصولات پایه افزایش پیدا میکندف افزود: با کاهش قدرت خرید مردم، خودبه خود گرایش به محصولات صنعتی کاهش پیدا کرده و و در لایه دیگر، یعنی به سمت محصولات خام کشاورزی، باغی، دامی و یا سایر سوق مییابد.
خاتمیمقدم یادآور شد: بخش صنعت چون با بخش خرید مردم مواجه است درنتیجه مجبور است از کیفیت محصول بزند تا محصول قیمت قابل عرضه پیدا کند.
وی با بیان اینکه حجم صادرات درحال افزایش است اما تولید گوشت، روغن، شیر و … افزایش پیدا نکرده است، افزود: سوال این است آیا خروجی محصول در حال افزایش است؟!
مدیرعامل شرکت گلا با تاکید بر اینکه امروز مصرفکننده اصلا نمایندهای ندارند، تصریح کرد: مصرفکننده حتی امکان گفتن و ارسال پیام را ندارد و واقعا کدام نماینده مصرفکننده اعلام کرده که سرانه مصرف لبنیات پایین است.
خاتمیمقدم غذا را حق پایه مردم دانست و با بیان اینکه هر سه شاخص پایههای امنیت غذایی ما متزلزل است، گفت: مهمترین ارکان امنیت غذایی ما زیرسوال است. ما یکسری بخشهای هدف آسیبپذیر داریم؛ طرحی مانند توزیع شیر در مدارس معطل مانده و کسی هم در این زمینه پیگیر نیست.
وی ادامه داد: در سند بالادستی ۱۴۰۴ باید سرانه مصرف چربی، نمک و چربی را پایین بیاوریم و در مقابل سرانه ویتامین و پروتئین را بالا ببریم درحالیکه این موضوع بلاتکلیف مانده است.
مدیرعامل شرکت گلا با طرح این سوال که در چنین شرایطی مصرفکننده باید سراغ چه کسی برود؟ تصریح کرد: مهمترین شاخص بحث امنیت غذایی است که هرچه جلوتر میرویم وضعیت سختتر میشود.
وی با طرح این پرسش که چرا همه به دنبال صادرات هستند، افزود: چراکه فکر میکنند نه فعل فروختن بلکه ارزشافزوده در خارج از کشور راحتتر از داخل کشور است.
خاتمیمقدم با اشاره به حضور صنایع غذایی ما در بازارهای صادراتی، گفت: بیان کرد: ۹۰درصد محصولات ما در این بازارها به فروش میرسد و ارزش کالای صادراتی از داخل کشور بیشتر است. با نگاهی به سبد صادراتی میبینیم که ارزش کالای صادراتی ما از فروشگاه داخل بیشتر نیست و نباید فکر کنیم که درآمد بالایی ایجاد میکند.
این تولیدکننده محصولات غذایی لبنی با بیان اینکه در صادرات باید حفظ شاخص کیفی محصول و ارزش افزوده مورد توجه قرار گیرد، خاطرنشان کرد: باید در انتخاب بازار صادراتی دقت شود.
خاتمیمقدم با تاکید بر اینکه صادرات محصولات غذایی ما بهجای اینکه محصول محور باشد، خام محور است، افزود: هنر این نیست که منابع داخلي را صادر کنیم بلکه هنر این است که از منابع کشور مقصد استفاده کرده و ارزش افزوده ایجاد کنیم.
این تولیدکننده عدم هماهنگی دستگاههای اجرایی و ناظر را از اصلیترین چالشهای حوزه غذا دانست و خاطرنشان کرد: شاخص امنیت غذایی زیر سوال است و کسی هم به فکرش نیست.
وی با طرح این پرسش که صادرات از مازاد سرانه مصرف است یا از سفره خانوار، گفت: آنقدر در بحث صادرات حرف به میان آمده که گویی تبدیل به تابو شده است و همه به دنبال افزایش میزان صادرات هستند؛ درحالیکه صادرات مزیت نیست بلکه باید حامی مصرفکنندگان باشیم.
مدیرعامل شرکت گلا با اشاره به پایین بودن آگاهی مصرفکنندگان در رابطه با شاخص کیفیت و سلامت، به تلاش برای افزایش این آگاهی اشاره کرد و افزود: وقتی ساختار نظارت قدرت کامل ندارد و فاقد استانداردهای نظارتی است تنها راهکار، انتخاب آگاهانه مصرفکننده است.
خاتمیمقدم با اشاره به راهاندازی پویشی در سطح فرهیختگان جامعه، فعالیتها در این پویش را در سه بخش اصلی پیگیری شایعات مسموم در لحظه، کار کردن روی باورها و جریانسازی برشمرد و گفت: در حال حاضر این پویش ۷هزار عضو دارد که ۶۵درصد آن از جامعه دانشگاهی و کمتر از ۱۵درصد آن صنعتگر هستند؛ البته هنوز وارد فاز جذب مردم نشدیم و فعلا مخاطب ما فرهیختگان هستند که با مردم ارتباط دارند و کم کم از طریق آگاهیرسانی و پرسشگری به مردم نزدیک میشویم.
وی با اشاره به پیگیری و تلاش این پویش برای تحقق طرح توزیع شیر در مدارس، یادآور شد: این طرح جز طرحهایی است که همه موافق آن هستند اما نیاز به این دارد که کسی فتیله آن را روشن کرده و به حرکت درآورد.
خاتمیمقدم به پیگیری برای ورود مجمع خیرین در کنار تولیدکنندگان به طرح توزیع شیر در مدارس برای تحقق این طرح اشاره کرد و افزود: درحال حاضر در مدرسهای محروم درحال توزیع شیر هستیم و تمامی تلاشمان را برای گسترش این طرح بکار میبریم.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید