نتایج بسته تر شدن شیر ارز به روی شیر خشک؛ هفت خوان نقدینگی با هفت برابر شدن نرخ | بانک مرکزی در سکوت
هنوز چالش های بازار شیرخشک نوزادان تمام و کمال تمام نشده، معضلی دیگر بر سر صنعت آن سایه انداخته است؛ تولیدکنندگان داخلی با تبدیل ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی نقدینگی کافی برای تولید را در اختیار ندارند.
مسئله ای که به نظر می رسد باید پیش از اجرایی کردن تغییر نرخ ارز برای آن چاره اندیشی می شد تا در روند تولید و تامین داخلی خللی ایجاد نشود. با این حال در شرایطی که خانواده های دارای نوزاد به واسطه تصمیم های پیشین سازمان های ذی ربط دچار معضل تامین شیرخشک برای چندین ماه شده بودند دوباره با چالش دیگری مواجه و داستان نگران کننده کمبود شیرخشک برای آن ها تکرار خواهد شد.
این درحالی است که علی رغم نامه نگاری های سازمان غذا و دارو با بانک مرکزی برای همکاری با تولیدکنندگان داخلی هنوز دستوری نسبت به ارائه تسهیلات یا بهره مندی از شیوه ای دیگر برای پر کردن خلا نقدینگی پیش آمده، داده نشده است.
تولیدکنندگان شیرخشک در مرداب کمبود نقدینگی
هانی تحویل زاده رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در خصوص وضعیت موجود تولیدکنندگان با اشاره به اینکه ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی به تولیدکنندگان شیرخشک تخصیص داده شده اما به دلیل کمبود نقدینگی توان تامین آن را نداریم به بازار گفت: متاسفانه بانک مرکزی تسهیلات، اعتبار و غیره در اختیار تولیدکنندگان شیرخشک قرار نمی دهد و حتی پاسخی نمی دهد تا تکلیف تولیدکنندگان شیرخشک مشخص شود.
از انتهای آبان ماه قیمت ارز ترجیحی از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تغییر و هفت برابر افزایش یافته است، پس طبیعی است که کمبود نقدینگی رخ دهد
وی با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو هم به بانک مرکزی نامه زده اما پاسخی به این سازمان نمی دهد و قبل تر هم اعلام کرده که تسهیلاتی ندارد افزود: از انتهای آبان ماه قیمت ارز ترجیحی از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تغییر و هفت برابر افزایش یافته است، پس طبیعی است که کمبود نقدینگی رخ دهد.
تحویل زاده ادامه داد: امروز تولیدکنندگان شیرخشک نوزادان با شرایط دشواری مواجه شده اند و نمی توانند نقدینگی کافی برای خرید ارز تخصیص داده شده را تامین کنند. بنابراین اگر این رویه ادامه یابد بازار با چالش جدی مواجه خواهد شد. الان هم ۲ ماه گذشته و هنوز که هنوز است هیچ اعتباری برای این موضوع دیده نشده که این تامین نقدینگی تولیدکنندگان قرار است از کجا انجام شود؟
فقط هشت ماه تنفس برای پرداخت مابه تفاوت نرخ ارز
رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد با اشاره به اینکه تولیدکنندگان از بانک مرکزی نقدینگی مطالبه نمی کنند تصریح کرد: ما تولیدکنندگان شیرخشک تسهیلاتی از بانک مرکزی نمی خواهیم بلکه فقط زمان برای خرید ارز می خواهیم، برای مثال وقتی ارز خریداری می کنیم برای پرداخت وجه آن زمان بدهند و درجا از ما پول ارز را نخواهند؛ چرا که نقدینگی کافی برای ارز هفت برابر شده را نداریم.
فقط هشت ماه تنفس برای پرداخت پول ارز بدهند تا این نقدینگی را به زنجیره تولید بیاوریم و سپس مابه تفاوت نرخ جدید ارز ترجیحی را به بانک های عامل پرداخت کنیم
تحویل زاده با اشاره به خواسته ای که به عنوان رئیس انجمن و یک تولیدکننده از بانک مرکزی دارد افزود: برای مثال به ما فقط هشت ماه تنفس برای پرداخت پول ارز بدهند تا این نقدینگی را به زنجیره تولید بیاوریم و سپس مابه تفاوت نرخ جدید ارز ترجیحی را به بانک های عامل پرداخت کنیم.
وی ادامه داد: اگر بانک مرکزی فقط هشت ماه به ما زمان بدهند این زنجیره به چرخش در می آید و مشکلی برای تولید شیرخشک اطفال به وجود نمی آید. با این حال اگر بخواهند وجه مابه تفاوت نرخ ارز را به صورت ۱۰۰ درصدی و بلافاصله از ما دریافت کنند به طور حتم زنجیره تولید شیرخشک با مشکل مواجه خواهد شد.
این تولیدکننده شیرخشک نوزادان تاکید کرد: همین الان تولیدکنندگان شیرخشک با توجه به کاهش توان مالی خود، مواد اولیه ای که خریداری می کنند خیلی کمتر از سابق است و نگران این هستیم که تولید به شدت کاهش یابد.
۵.۵ همت نیاز کل صنعت شیرخشک برای ادامه فعالیت
آنطور که تحویل زاده بیان کرد بانک مرکزی منابع ارزی را به شرط اینکه همان موقع پول آن را بپردازند در اختیار تولیدکنندگان شیرخشک قرار می دهد. این درحالی است که توان مالی تولیدکنندگان کاهش یافته است و تولیدکنندگان که سال گذشته در شرایط بسیار مطلوبی قرار داشتند و از سازمان های ذی ربط موضوع صادرات مازاد بر نیاز داخل شیرخشک را دنبال می کردند، حالا به روزی افتاده اند که حتی توان تامین داخلی را از دست داده اند.
اگر بانک مرکزی نقدینگی برای پرداخت تسهیلات را در اختیار ندارد حداقل به ما زمان بدهد
بنابراین نه تنها سایه کمبود دوباره شیرخشک بر سر طرح جوانی جمعیت، یکی از طرح های حیاتی کشور سنگینی می کند بلکه این احتمال وجود دارد که چراغ کارخانه های تولید شیرخشک که اکنون کم سو شده برای همیشه خاموش شود. صنعت توانمندی که امروز با تصمیمات ناگهانی مسئولان به این روز افتاده است.
البته به گفته رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک، سازمان غذا و دارو برای تسهیل تولید تولیدکنندگان تحت عنوان ایجاد خط اعتباری تسهیلات ریالی برای شرکت های تولیدکننده شیرخشک، نامه ای به رئیس بانک مرکزی زده است.
در همین رابطه وی برای جلوگیری از ایجاد خلل در روند تولید شیرخشک و تامین بازار به رئیس بانک مرکزی پیشنهاد داد: بانک مرکزی می تواند یا کل نقدینگی مورد نیاز که ۵.۵ همت اعتبار مورد نیاز کل تولیدکنندگان شیرخشک را برای یک سال در اختیار آن ها قرار دهد و یا اینکه به تولید کنندگان هشت ماه زمان برای تسویه مابه تفاوت نرخ ارز بدهد. بنابراین اگر حتی نقدینگی برای پرداخت تسهیلات را در اختیار ندارد حداقل به ما زمان بدهد.
احتمال بروز دوباره کمبود شیرخشک و نیاز به واردات
رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد در پاسخ به این سوال که منابع ارزی مورد نیاز برای تولید یک ساله تولیدکنندگان این صنف چقدر است؟ گفت: منابع ارزی مورد نیاز برای یک سال تولید تولیدکنندگان شیرخشک ۲۲۰ میلیون دلار است اما همانطور که اشاره کردم هنوز مشخص نیست که تولیدکنندگان چطور باید ارز مورد نیازشان را با توجه به عدم نقدینگی تهیه کنند. بنابراین اگر سریع تر ساز و کاری اندیشیده نشود به زودی شیرخشک اطفال با چالش خیلی شدید تری مواجه خواهد شد.
مسئولان با تصمیمات شان باعث شده اند که نه فقط کل زنجیره تولید یک محصول در معرض خطر قرار گیرد بلکه مهمتر از آن طرح جوانی جمعیت که در گرو تصمیم بانک مرکزی قرار گرفته نیز تهدید شود
تحویل زاده افزود: متاسفانه چند ماه از زمان تغییر نرخ ارز گذشته و هنوز چاره ای برای نحوه تامین نقدینگی مورد نیاز برای تامین ارز از سوی مسئولان به ویژه متولیان بانک مرکزی اندیشیده نشده است. این در حالی است که اگر این اتفاق برای بعضی از صنایع غیر حیاتی تر رخ می داد شاید چندان تاثیری بر روی تولید و روند تامین بازار آن ها نمی گذاشت اما برای صنعتی همچون شیرخشک نوزادان که رابطه مستقیمی با طرح جوانی جمعیت دارد مشکل زا است.
وی ادامه داد: وقتی مسئولان به تغییر نرخ تصمیم می گیرند باید تمام ساز و کار آن را ببیند و نمی شود تغییر نرخ دهند و ما را در معضل بندازند و هیچ کاری نکنند. از طرفی با تصمیمات شان باعث شده اند که نه فقط کل زنجیره تولید یک محصول در معرض خطر قرار گیرد بلکه مهمتر از آن طرح جوانی جمعیت که در گرو تصمیم بانک مرکزی قرار گرفته نیز تهدید شود.
این تولیدکننده شیرخشک با اشاره به اینکه ادامه شرایط موجود به بروز کمبود شیرخشک و واردات دامن خواهد زد تاکید کرد: اگر امروز به فکر تولید داخلی نباشند، سه ماه بعد باید با سه برابر نرخ ارز مورد نیاز امروز نسبت به واردات اقدام کنند.
تحویل زاده در خصوص ظرفیت تولید مجموعه تولیدکنندگان شیرخشک نوزادان گفت: تولید کنندگان داخلی ظرفیت تولید سالانه ۱۲۶ میلیون قوطی شیرخشک را دارند که فقط ۶۱ میلیون قوطی آن نیاز داخلی سالانه است و امروز نسبت به اینکه توان تولید تولیدکنندگان شیرخشک با کاهش شدید مواجه شود نگران هستیم.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید