حل گره صادرات برابر با تسخیر بازارهای جهانی/ نه به سنگاندازی
اقتصاد کوشان- زهرا طاهری: همیشه وقتی صحبت از چالشهای بخش تولید به میان میآید با صادرات گره میخورد، مبحثی که هنوز آن چنان که باید و شاید موانع پیشروی آن پرداخته نشده است. این موضوع برای صادرکنندگان ایرانی که هماکنون به کشورهای دیگر هم صادرات دارند مانع بزرگی است چراکه برای انجام صادرات باید علاوه […]
اقتصاد کوشان- زهرا طاهری: همیشه وقتی صحبت از چالشهای بخش تولید به میان میآید با صادرات گره میخورد، مبحثی که هنوز آن چنان که باید و شاید موانع پیشروی آن پرداخته نشده است.
این موضوع برای صادرکنندگان ایرانی که هماکنون به کشورهای دیگر هم صادرات دارند مانع بزرگی است چراکه برای انجام صادرات باید علاوه بر حل و فصل مشکلات خود در کشور به نوعی باید از هفتخان صادرات و مشکلات مربوط به آن گذر کنند.
در این زمینه مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران از چالشهای پیش پای صادرکنندگان به اقتصاد کوشان میگوید.
مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران با اشاره به موفقیتهای این شرکت در حوزه صادرات به چالشهای موحود حوزه صادرات در کشور اشاره میکند و خواستار رفع مشکل انتقال ارز و رفع تعهد ارزی در کشور و استان شد.
شرکت مدیران پلیمر شهران در سال ۱۳۹۵ با هدف تولید انواع کامپاندهای پلمیری در شهرک صنعتی بشل با ظرفیت ۳۸ هزار و ۵۰۰ تن انواع محصولات پلیمری شروع به فعالیت کرد. کاربرد محصولات شرکت در زمینه تولید قطعات خودرو، تولید انواع لوازم خانگی، لوله و اتصالات پلمیری و همچنین صنعت ساختمان و بستهبندی بهعنوان تنها تولیدکننده ترکیبات تخصصی کربنات کلسیم در استانهای شمالی کشور (از خراسان شمالی تا سمت آذربایجان غربی چنین تولیدکنندهای نداریم) فعالیت دارد.
حدود هفت تولیدکننده این صنعت در تهران متمرکز هستند، این شرکت از سال ۱۴۰۰ شروع به صادرات کرد، در مرحله اول به مقصد عراق اولین صادرات صورت گرفت، در سال ۱۴۰۱ تا به اکنون که ۹۰درصد ظرفیت کارخانه به ۱۴ کشور دنیا صادر میشود و ارزآوری دارد، رفع تعهد ارزی این شرکت نیز به طور صد در صد انجام شده است.
این شرکت دارای سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ و همچنین استاندارد مدیریت محیط زیست ۱۴۰۰۱ است و موفق به اخذ گواهینامه C به جهت انجام صادرات محصول به چهار کشور اروپایی شامل بلغارستان، رومانی، روسیه و غیره شده است، عمده فروش محصولات بهصورت صادراتی است و بخش کمی جهت تولید محصولات صادراتی به استانهای غربی ارسال میشود. طبق هدفگذاری برای سال آینده توسعه بیشتر محصولات با تنوع و افزایش مشتریهای صادراتی صورت گرفته است تا در سال آینده شاهد شکوفایی بیشتری در صنعت صادراتی مواد پلیمری در استان باشیم، تلاشمان این بوده که ۹۹ درصد از صادرات شرکت از طریق گمرک شهرستان ساری انجام شود نه گمرکات استانهای مرزی.
محمد کابلی مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران میگوید: برای رسیدن به ثبات اقتصادی در حوزه کسب و کار و کمک به چرخه اقتصاد در سال ۱۴۰۲، در حوزه صادراتی عامل موفقیت شناخت بازار یا سطح انتظار بازار از یک محصول بوده است ولی همکاران ما در بحث رعایت حوزههای کیفی همچون بحث بسته بندیها شکست میخورند. باتوجه به مشکل نقل و انتقال ارزهای صادراتی، سعی کردیم از ترکیه و دبی این مشکل را موقتا برطرف کنیم اما کافی نیست، توصیه بنده به همکارانم شناخت بازار هدف و تحلیل رقباست.
مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران، با بیان اینکه برخیها فکر میکنند تولید با کیفیت بالا یا خیلی بالا خوب است، ولی باید بدانیم اصل تولید محصول با کیفیت مطلوب یا خواسته شده است، همچنین اینکه در شرکتهای ما نیروها مسلط به زبان کشورهای هدف هستند عامل دیگر موفقیت است، همچنین باید به بحث تداوم و بستهبندی درست تمرکز کرد.
وی ادامه میدهد: متاسفانه بخشنامههای انتقال ارز توسط کسانی نوشته میشود که از شرایط ارزی آگاه نیستند. در حال حاضر، مشکل حمل دلار در بین کشورها وجود دارد، کسانی که از این قانون دفاع میکنند یک بار این پروسه را از نزدیک مشاهده نکردند، پس قوانینی که پشت میزها نوشته شده مهمترین چالش روز بحث صادرات است، مشکل دیگر بحث نوسانات ارزی است.
کابلی تصریح میکند: یک بیزینس موفق میتواند در کشور ترکیه و امارات صورت بگیرد چون اجازه نمیدهند که عواملی باعث اختلال و اختلاف در بیزینس شود، اما در کشور ما طی حرکت نسجیده یک شخص کل بیزینس یک کشور تحت تاثیر قرار میگیرد که خوب نیست و باید رویش کار شود.
وی با بیان اینکه رفع تعهد ارزی قانون مدونی ندارد، میافزاید: اوایل سال جاری به صرافها اجازه رفع تعهد ارزی داده شد و در وسط سال این قانون حذف شد؛ با این اوضاع نابسامان چه میشود کرد؟ در حال حاضر، تنها راه رفع تعهد ارزی این است که وارداتی را در قبال صادرات انجام دهید، اما اکنون واردکننده بهدنبال دریافت ارز دولتی است مگر اینکه بازار عرضه و تقاضا بهصورتی باشد که بتوانید دلار را به قیمت روز بفروشید که ضرر است در واقع ندیدن اوضاع بازار و کسب و کار، مشکلاتی که اداره مالیات با به چالش کشیدن دفاتر قانونی ایجاد میکند، به این دلیل است که قرار نیست هیچ تضمینی داده شود.
مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران با گلایه از سیاستهای غلط و تصویب قوانین دست و پاگیر، عنوان کرد: به تمام ارگانهای بخش خصوصی استان توصیه میکنم که با استعلام از گمرکات بدانیم که کدام شرکتها در حال صادرات از خود استان هستند، نکته دوم اینکه اگر سران و بزرگان استان از مشکلات حوزه صادرات و کسب و کار آگاه باشند و در سخنرانیها بیان کنند خوب است، ما همه صادرات خودمان را در گمرک ساری اظهار میکنیم.
در کنار همه مسائل مطلع بودن افراد از قانون مهم است، برخی به بسیاری از مشکلات آگاه نیستند، خواسته ما توجه بزرگان استان به حوزه صادرات است، در بخش محصولات پلمیری شرکت و افراد توانمندی داریم، با برداشتن قید و بندها از پای صادرکنندگان اوضاع بهتر خواهد شد، شاید بخش خصوصی بار صادرات را به دوش میکشد، اما دولتیها نباید سنگاندازی کنند.
کابلی اذعان میکند: در بسیاری از شهرهای کشورهای دیگر صرافیها را به رسمیت میشناسند، اما در کشور ما اینطور نیست، در شیوه انتقال پول مشکل داریم، دریافت پول از مثلا بانک صادرات ازبکستان به بانک صادرات در ساری امکانپذیر نیست! این مشکل را به چه کسی بگوییم؟ نظام بانکی کشور نمیتواند این پول را منتقل کند، ما باید با یک چمدان برای دریافت پول به کشور دیگر برویم و اگر مشکلی ایجاد نشود پول را برگردانیم!
از شما میخواهم این مشکل را به گوش استاندار و مسئولان اقتصادی مازندران برسانید، استفاده از سیستم بانکی همین کشور برای رفع تعهد و دریافت وجه به شرط دریافت حق کمیسیون از مشتری، خواسته مهم ماست، امکان ورشکسته شدن برای کسانی که نمیتوانند انتقال وجه انجام دهند بسیار زیاد است و گاها مصداق دارد، ما حاضریم در یک جلسه این مشکل را با حضور نماینده بانک ملی و بانک صادرات و سران استان توضیح دهیم.
وی اظهار میکند: توقعمان پاسخ به صادرکنندگان بدون جمله “بعدا” و “بررسی خواهیم کرد”، است، مدیرکل سازمان صمت، اتاق بازرگانی و استاندار مازندران پاسخ بدهند که در این زمینه چه کمکی میتوانند به صادرکنندگان داشته باشند؛ داستان اینکه زیر مبلغ ۱۰هزار دلار را رفع تعهد میکنند چیست؟ چرا باید برای مبالغ بالاتر به کشورهای دیگر سفر کنیم؟ چه اشکالی دارد که نمایندگان مجلس و مسئولان پای درد و دل ما بنشینند؟ اینکه چرا بانک این پول را نمیآورد و بانک ملی این پول را رفع تعهد نمیکند، از آنطرف در رسانهها میگویند که صادرکنندگان ارز را از خارج از کشور وارد نمیکنند.
مدیرعامل شرکت مدیران پلیمر شهران ادامه میدهد: ما در کشورهای هدف تولیدکننده همین محصولات را داریم اما کیفیت محصولاتشان به ما نمیرسد؛ آنها اعلام حمایت میکنند اما در کشور چه حمایتی صورت میگیرد؟ یک صادرکننده باید به همه جواب بدهد، دلم میخواهد یک بار با آقای استاندار به ترکیه برویم و با یک کیف ارز برگردیم، برخورد نگهبان هواپیمای فرودگاه را ببینند، اذیت و آزارها را، انگار که دزد گرفتهاند، میگویند آیا صادرات را در سامانه بارگذاری کردهاید؟ فکر میکنند قاچاقچی گرفتهاند، از دیگر سوی، امنیتی هم نیست و شاید با سارق مواجه شویم.
حرف آخر من خطاب به کسانی است که میخواهند وارد حوزه صادرات شوند، آنها اول مشکلات را بدانند بعد ببینند میخواهند وارد شوند، اگر مسئولان سنگ بزرگ مشکل انتقال پول از کشورهای دیگر به داخل را برطرف کردند بار را از دوش خیلیها برمیدارند؛ پیشنهادم به صادرکنندگان افزایش امیدواری و روحیه تلاش است.
به طور حتم نگاه ملی همراه با رفع موانع قانونی و تسهیل صادرات میتواند موجب ارتقای سهم کشور و تسخیر بازارهای جهانی شود که تحقق این مهم در گرو حل گرههای صادراتی خواهد بود، به امید آن روز…
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید