مدیرعامل فرآوری مواد معدنی پالش سنگ سوادکوه؛ فلورین گنجی که هنوز اکتشاف تفضیلی نشده است
اقتصاد کوشان- سارا ربیعی: استان مازندران یکی از استانهای مهم کشور در حوزه ذخیره فلورین به شمار میرود. یکی از این معادن فلورین، معدن پالایش سنگ سوادکوه است که در سال 1401 این واحد معدنی به مدیریت رضا رفیعیفرد بهعنوان واحد نمونه معدنی در استان مازندران معرفی شد و این عامل و دهههای تجربه ایشان […]
اقتصاد کوشان- سارا ربیعی: استان مازندران یکی از استانهای مهم کشور در حوزه ذخیره فلورین به شمار میرود. یکی از این معادن فلورین، معدن پالایش سنگ سوادکوه است که در سال 1401 این واحد معدنی به مدیریت رضا رفیعیفرد بهعنوان واحد نمونه معدنی در استان مازندران معرفی شد و این عامل و دهههای تجربه ایشان در این حوزه، مجموعه اقتصاد کوشان را بر آن داشت تا با این مدیر پیشکسوت و نمونه به گفتگو بنشیند.
مدیرعامل فرآوری مواد معدنی پالش سنگ سوادکوه گفت: در محدوده البرز مرکزی ذخایر گنج مانند هنگفتی از فلورین وجود دارد اما به دلیل عدم اکتشافات تفضیلی تولیدات ما کم است.
رضا رفیعیفرد با بیان اینکه سنگ فلورین یکی از کانیهای نادر و کمیاب سطح زمین است، اظهارکرد: مازندران سومین کمربند بزرگ فلورینزایی دنیا بعد از معادن سرب قدیمی امریکا و میدلن انگلیس است، فلورینهای مازندران از نظر تنوع در دنیا بی نظیر است و در ۱۵۰ صنایع کاربرد دارد.
وی با بیان اینکه فلورین یا فلوراسپار به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای تولید محصولاتی از قبیل آلومینیوم، فولاد، بنزین، عایق فوم، پلاستیک، گازهای مبرد و سوخت اورانیوم استفاده میشود، تصریح کرد: بیشترین مصرف تجاری فلورین شامل سه دسته است؛ دسته اول اسیدگرید یا اسیداسپارکه بیشتر از 97 درصد کلسیم فلوراید دارد. دسته شیمیایی که 90 تا 95% کلسیم فلوراید دارد و دسته متالورژی یا مت اسپار که محتوی کمتر از 90% کلسیم فلوراید است.
مدیرعامل فرآوری مواد معدنی پالش سنگ سوادکوه با بیان اینکه فلورین کاربردهای بسیاری دارد و درصد میزان مصرف فلورین در صنایع مختلف متفاوت است، خاطرنشان کرد: اسید هیدروفلوریک برای ساخت انواع فلورکربنها و فلوروپلیمرها که به طور گسترده در تولید گازهای سردکننده (برای یخچال و کولر …) و تفلونها (مانند ظروف تفلونی) نقش اول را دارند از فلورین به دست میآید.
رفیعی با بیان اینکه تولید فلورین در کشور ما بر حسب نیاز صنایع ذوب مادر، از سال 1354 شروع شد، افزود: استخراج فلورین معمولا به صورت هیدروترمال است و به ندرت در شرایط پگماتیتی انجام میگیرد.
وی گفت: برای انجام استخراج ابتدا لازم است نحوه عملکرد رسوبات و رگهها بررسی شود، با توجه به شرایط، فرایند استخراج گاهی به صورت زیر زمینی (تونلی) و گاهی نیز به صورت روباز انجام میگیرد.
این معدنکار یادآورشد: برای استخراج فلورین معمولا چاههایی با طولهای 80، 120 و 140 سانتیمتری حفر میشود. این حفاری با استفاده از چکشهای حفاری با وزن 18 و 24 کیلویی انجام میشود. پس از استخراج فلورین از دل کوهها و سنگها، نوبت به عملیات کانه آرایی فلورین از باطله بر اساس تجربه کارگران و نیز با استفاده از سرند میرسد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر فراوری فلورین بصورت فیزیکی در حال جداسازی است، گفت: متاسفانه در کل کشور فراوری فلورین مدیریت نشده است.
رفیعی افزود: فلورین مازندران تمام رنگهای شناخته شده دنیا شامل سبز، دودوی، سفید، سیاه، بنفش، صورتی، رز و رگههای آبی را دارد و در صورت فراوری به گوهر و جواهرات تا هزار برابر ارزش افزوده همراه خواهد داشت.
وی گفت: عادت به خام فروشی، ریسکپذیری بالا سبب شد تا سرمایهگذاران به سرمایهگذاری سنگ فلورین رغبت نداشته باشند.
مدیرعامل فرآوری مواد معدنی پالش سنگ سوادکوه در مورد صادرات مواد معدنی مانند فلورین اظهارکرد: کلا صادرات مواد معدنی به لحاظ احساسی شاید حس خوشایندی نباشد زیرا مواد معدنی که برای همه مردم بوده در داخل کشور استفاده نشده و به کشورهای دیگر روانه میشود، این مواد تجدید شدنی نیست، هرچند با صادرات این ذخایر ارز وارد کشور میشود.
وی با بیان اینکه مهمترین مواد معدنی صادراتی ما سنگ آهن است که به چین صادر میشود، گفت: در محدوده البرز مرکزی ذخایر گنج مانند هنگفتی از فلورین وجود دارد اما به دلیل عدم اکتشافات تفضیلی تولیدات ما کم است.
رفیعی با اشاره به اینکه بخش خصوصی نیز به دلیل اینکه این ذخایر جز انفال محسوب میشود و چندین و چند ناظر مانند منابع طبیعی، محیط زیست، تامین اجتماعی، دارایی و سازمان صمت در کار تولید نظارت دارند رغبت چندانی برای ورد به این حوزه ندارند، خاطرنشان کرد: همه این مشکلات سبب شده تا تولیدات ما کم شده و در نتیجه صادرات پایین آید.
وی با بیان اینکه برای صادرات باید باید فلورین را فراوری کرده و تا مرز اسید گریت با ارزش افزوده بیشتر رساند، گفت: هرچه عیار فلورین را با فرآوری بالا ببریم ارزش افزوده آن برای صادرات بیشتر خواهد شد.
رفیعی در ادامه بخشنامه جدید ارز اظهاری را مانع بزرگی بر سراه واحدهای کوچک معدنی برای صادرات دانست و افزود: صادرات مواد معدنی زمانی مثمر ثمر خواهد بود که به صنعت داخلی ضربهای نخورد و جنس را به قیمت جهانی بفروشیم؛ اگر کشور روی 13معدن فلورین البرز مرکزی برنامهگذاری کند میتوان موجب ارزآوری بسیاری شود اما به دلیل طولانی بودن سودآوری سرمایهگذار تجاری مایل به این ریسک نیست.
این معدنکار تصریح کرد: صادرات باعث رشد اشتغال و رونق اقتصادی کشور خواهد شد.
وی از جمله دلایل خام فروشی را جلوگیری از تعطیلی معادن، ضعف صنایع فرآوری، فقدان قابلیت برنامهریزی برای فرآوری برخی مواد معدنی، مغایرت نرخ خرید صنایع داخلی از معدنکاران با قیمت جهانی مواد خام معدنی، فراهم نبودن زمینه برای فروش داخلی مواد خام معدنی، معضل تسهیلات بانکی و نرخ سود بالا، غفلت از بخش فرآوری مواد معدنی، تاثیر ظرفیت استخراج معدن بر موضوع خام فروشی و بیثباتی در برنامهریزی برای بهرهبرداری و تولید در بخش معدن برشمرد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید